Nakon prekrasnih dana provedenih na moru od Pule do Venecije završen je još jedan Samobor Cup.

150 jedriličara na 22 jedrilice uputilo se na dosad najdužu flotnu plovidbu pod zastavom našeg kluba. Cilj ovogodišnjeg klupskog jedrenje bila je Venecija, jedna od najvažnijih povijesnih luka. Kako je većina nas krenula iz Samobora, kroz koji protječe potok Gradna, ovaj naš klupski projekt dobio je ime Od potoka Gradne do kanala Grande. Plovidba je započela iz raznih marina gdje su se posade ukrcavale: od Zadra i Paga, preko Pomera i Pule do Vrsara. Prvo zajedničko okupljanje bilo je u subotu navečer u Rovinju, ispred kojega smo u nedjelju oko 11 sati napravili start prvog plova 15. Samobor Cup-a koji je dio ove velike priče. Po laganom vjetru odjedrili smo slalom među otocima na potezu Rovinj-Novigrad gdje smo večerali i prenoćili. U ponedjeljak ujutro, krajnje disciplinirano i za svaku pohvalu, u 7:00 flota od 22 jedrilice, na 22. rođendan Jedriličarskog kluba Samobor, isplovljava prema Veneciji. Do ulaska u venecijansku lagunu pogurao nas je umjereni sjeveroistočnjak od 15-ak čvorova, pa su sve jedrilice dojedrile na mjesto okupljanja pred ulazom u lagunu. U 17:00 formiramo kolonu jedrilica dugu gotovo 1 milju i tako, ponovo disciplinirano uplovljavamo u Veneciju. Kiša i izuzetno gust pomorski promet dočekali su nas na ulazu u kanale, ali ništa nije moglo umanjiti doživljaj uplovljavanja u grandioznu Veneciju
jer naša je flota dobila iznimno dopuštenje Lučke kapetanije Venecija doploviti i napraviti okret ispred Trga svetog Marka, što je doživljaj za pamćenje! Nakon toga uputili smo se u marinu Sant’Elena koja će biti naš dom slijedeće dva dana i iz koje ćemo napraviti razglede Venecije i nekoliko otoka lagune. Tako smo onda, u utorak ujutro, pošli na vođeni razgled Venecije, u 4 grupe s lokalnim vodičima. Kiša nas nije spriječila (pa i kako bi mi jedriličari mogli zbog kiše odustati?), nego je rastjerala gužvu u gradu i dala nam prostora za bolji razgled.
Srijeda je osvanula bez kiše i djelomično sunčana, a iskoristili smo je za individualne razglede Venecije, izlete na Murano, Burano i Torcello. Slijedio je naš povratak prema zapadnoj obali Istre, koji smo dogovorili za četvrtak ujutro. Ponovno je flota JK Samobor, vojnički disciplinirano, isplovila iz marine Sant’Elena u 6:00, u savršenoj koloni u osvit dana mahnuli smo staroj dami i ostavili je po krmi naših jedrilica, a ponijeli je u srcima i uspomenama. Plovidba do ulaska u Limski kanal bila je mirna, djelomično na jedra, a djelom na motor, no ipak ugodna i bez ikakvih problema. Bonaca i vrlo slab vjetar nije nam dao šansu dovršiti 2. plov Samobor Cup-a, pa su rezultati 1. plova ujedno bili i konačni. Za kraj ove divne i bogate plovidbe ostavili smo zajedničku večeru u restoranu Viking u Limskom kanalu. Nakon što smo sve jedrilice privezali uz pomoć mornara Gocea, uslijedila je gastro ekstaza u ugodnoj i bogatoj večeri koju nam je priredilo osoblje i vlasnik restorana Viking. Petak je ostao da se vratimo u svoje polazne marine, slobodnom rutom kako tko odluči, uz odmor za ručak u nekoj vali, posjet Brijunima i nažalost iskrcaj i kraj ove storije o ljubavi prema jedrenju, debelom moru, divnim valama i otocima, sigurnim lukama, povijesti, prijateljstvu i poštovanju, dakle o svemu onome što mi u JK Samobor gajimo i čuvamo pod parolom You”ll never sail alone!

Plasman Samobor Cup-a:
GRUPA S:
1. Đuro Sekelj
2. Željna Labinjan
3. Aleš Šćulac
GRUPA M:
1. Imre Bogar
2. Fran Borna Urban
3. Hrvoje Glavaš
GRUPA L:
1. Željko Jura
2. Nikola Klobučarić
3. Siniša Labinjan

Tracking playback 1. plova Samobor Cup-a

U naša jedra pušu i na tome im hvala:

Scroll to Top